24.4 C
Trelleborg
söndag, juni 26, 2022
Annons

Brandvarnardagen – glöm inte kolla din brandvarnare

Varje år den 1 december är det den nationella brandvarnardagen. Dagen då vi uppmanas att testa så att våra brandvarnare fungerar.

Publicerad

• Uppdaterad för

En tredjedel av bostadsbränder startar i köket och december och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår. De vanligaste brandorsakerna är glömd spis och soteld i skorsten och det finns en stark koppling mellan brandens utveckling och huruvida man har en fungerande brandvarnare.

Var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare och vi testar den alldeles för sällan.

–  Risken är att många känner en falsk trygghet då man har brandvarnare hemma. Men så kan det visa sig att man glömt en så enkel sak som att byta batterier när olyckan är framme, säger Björn Almberger, expert på brandlarm och brandvarnare på Brandskyddsföreningen.

För att förhindra att en brand uppstår är det viktigt att upptäcka den tidigt, och här är en fungerande brandvarnare till stor hjälp.

– När du sover är du mest försvarslös mot rök och brand, det är därför bra att ha en brandvarnare i eller utanför rummet där du sover. Det gäller inte bara i ditt permanenta hus utan även i fritidshuset och båten. Man kan se det som en bra och billig livförsäkring för de flesta, säger Björn Almberger.

Så testar du din brandvarnare

Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha gärna ett batteri i reserv hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt.

Brandskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om goda råd för att förebygga brand. 

TEXT

Våra nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.

DU KANSKE OCKSÅ VILL LÄSA...

Creeper MediaCreeper