11.5 C
Trelleborg
fredag, september 30, 2022
Annons

Snart testas Hesa Fredrik: “Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att det är ett test”

Första helgfria måndagen var tredje månad testas varningssystemet Hesa Fredrik. Nu på måndag, den 7 mars klockan 15.00 är det dags igen - och MSB uppmanar till lugn.

Publicerad

• Uppdaterad:

Nu på måndag, den 7 mars klockan 15.00 testas varningssystemet Hesa Fredrik. Signalen kontrolleras fyra gånger per år och snart är det alltså dags igen.

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Systemet är en viktig del av Sveriges krisberedskap där man snabbt kan varna en stor del av landets befolkning.

Med tanke på omvärldsläget vill Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, lugna svenska medborgare.

– Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att måndagens signal är just ett test. Vi uppmuntrar media att sprida informationen så att allmänheten får vetskap om att det inte finns anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

Fakta

Om signalen hörs i skarpt läge ska du

  • Gå inomhus
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt, ventilation.
  • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
  • Ta den av information från informationsnumret 113 13.

Numret 112 ska endast användas vid akut fara för liv och egendom. Du ska inte nödnumret för att få mer information. Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

TEXT

Våra nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.

Annons
Annons

DU KANSKE OCKSÅ VILL LÄSA...

Creeper MediaCreeper