11.5 C
Trelleborg
lördag, oktober 1, 2022

Ledig polis stördes av bil på tomgång – gick till attack • Allt filmades

En polisman åtalas vid Ystads tingsrätt sedan han enligt åtalet misshandlat en yngre man i Svedala. Misshandeln ska ha skett i samband med att polismannen stört sig på att en bil stått på tomgång utanför hans bostad.

Publicerad kl.

Händelsen utspelade sig i centrala Svedala den 1 maj i fjol. Den lediga polisen ska ha stört sig på att en bil utanför hans bostad stått på tomgång en längre stund.

Polismannen, som vid tillfället var ledig, tog sin polislegitimation och gick ut till bilen. Han visade där upp sin polisbricka och knackade på bilens förarruta.

I förhör uppger polismannen att han bett föraren stänga av sin bil då den stått på tomgång i mer än femton minuter. Situationen ska dock ha urartat efter att en yngre man gått ur bilen, varit verbalt provokativ och viftat med sina händer framför polismannen. Personen ska även ha uttryckt ett verbalt hot.

Polismannen ska då ha beslutat att gripa passageraren för hot mot tjänsteman. Enligt förundersökningen ska den lediga polismannen ha dragit ner personen på asfalten, hållit fast honom samt utdelat två knytnävslag. Vittnen ska också ha sett polismannen ta stryptag på honom.

Polismannen å sin sida hävdar att hans våld varit befogat i situationen då han känt sig rädd och agerat i nödvärn. Han säger i förhör att händelsen i särklass är ett av de tillfällena som han varit som mest rädd i hela sitt liv. Han menar också på att målsäganden är den som varit drivande i första skedet.

Som bevis åberopas bland annat ett fyra minuter långt filmklipp som visar stora delar av händelseförloppet. Förutom filmen finns också en hel del berättelser från vittnen som sett händelsen.

Polismannen åtalas nu för misshandel av normalgraden, i andra hand tjänstefel. Han riskerar att förlora sitt jobb som polis om han döms.

TEXT

DU KANSKE OCKSÅ VILL LÄSA...

Creeper MediaCreeper