11.5 C
Trelleborg
fredag, september 30, 2022
Annons

De är bland de första som möter krigets offer

Nästan varje dygn ankommer flyktingar som flytt krigets Ukraina. Röda Korsets första hjälpengrupp är bland de första som möter krigets offer vid ankomsten till Sverige.

Publicerad

• Uppdaterad:

Det är söndag och klockan har snart slagit 23. På plats inne i Ångkvarnen på Hamngatan 9 finns Röda korsets första hjälpengrupp i Trelleborg.

De är i dag, liksom alla andra dagar, på plats för att ta emot flyktingar som flytt krigets Ukraina.

Från vänster: Claudia Henczler från Refugees Welcome och Håkan Ståhl, Lasse Persson och Carina Ståhl från Röda korset.

– Vi är här vid varje färjeankomst från Polen och om det skulle behövas kan vi utöka till även de tyska ankomsterna, säger Håkan Ståhl, frivillig vid Röda korset och som i kväll är på plats med sin fru Carina för att stödja ankommande flyktingar.

På bordet framför dem står mat, dryck och mjukisdjur till barnen – som allt har skänkts från lokala näringsidkare och medmänniskor.

Foto: CASPER JOHANSSON

– Vi får cirka sex timmar innan ankomst reda på hur många flyktingar som beräknas ankomma med varje tur. Då ställer vi upp så här, säger Lasse Persson, också frivillig vid Röda korset.

Även Claudia Henczler från organisationen Refugees Welcome, en organisation som bland annat arbetar med att hjälpa och stödja människor på flykt, fanns på plats.

Foto: CASPER JOHANSSON

Trelleborgs kommun hade inte någon officiell representant på plats och av en ren slump såg förbipasserande trygghetsvärdar en person med reflexväst vid Ångkvarnen, och stannade till för att fråga vad som försiggår. De bestämde sig därefter för att stanna kvar och hjälpa till.

Det är Migrationsverkets jobb att slussa in flyktingar i Ångkvarnen men på grund av bland annat bristande skyltning vet inte många flyktingar om att de har möjlighet att gå in där för att få hjälp efter att de gått av hamnens transferbuss.

Bland annat delas informationsblad ut.

Röda korset skriver i ett inlägg på Facebook att man söker intressenter som kan hjälpa till vid mottagandet. De ordnar därför en träff för de som vill hjälpa till. Träffen sker nu på onsdag den 16 mars klockan 18.30 i deras lokal på baksidan av Klörupsvägen 29 i Trelleborg.

Blåljus Söderslätt skänker just nu ALLA prenumerationsintäkter till Röda korsets arbete i Ukraina om du märker betalningen med ”Röda korset”. Är du inte prenumerant så passa på att bli det nu, antingen 1 månad för 49 kr eller 3 månader för 99 kr – och samtidigt göra en god gärning! 

Swish: 0793581103 (Casper Johansson), märk betalningen med ”Röda korset”.
Registrera dig sedan som prenumerant här. 

 

 

TEXT

Våra nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.

Annons
Annons

DU KANSKE OCKSÅ VILL LÄSA...

Creeper MediaCreeper