9.4 C
Trelleborg
lördag, oktober 1, 2022

Sjöräddare från Trelleborg kan prisas för insats

Sjöräddningssällskapets station i Trelleborg och sju frivilliga sjöräddare står som nominerade till Årets Sjöräddare 2021. Detta efter räddningsinsatsen förra året när ett danskt muddringsfartyg kapsejsade i Trelleborgs hamn.

Publicerad

• Uppdaterad för

Sjöräddningssällskapet delar varje år ut utmärkelsen “Årets sjöräddare” och i år är räddningsstationen i Trelleborg en av fem nominerade stationer.

– Det känns hedrande att vara nominerad och det är ju en sorts kvittens på vad man gör, säger Andreas Andersson, stationschef och sjöräddare vid RS Trelleborg.

Foto: Casper Johansson

Bakgrunden till nomineringen är en insats i Trelleborgs hamn den 17 februari 2021. Ett danskt muddringsfartyg hade kapsejsat mitt i hamninloppet och hamnat upp och ner.

– Sjöräddningsstationen var egentligen stängd och båten var flyttad till ett annat läge i hamnen på grund av isen, säger Andreas.

Sex frivilliga sjöräddare tog sig dock ändå till sjöräddningsstationen – Marcus Jönsson, Philip Derelius, Przemeyslaw Nilsson, Johan Dahl, Joakim Stedtjer och Marcus Bergeling. Andreas Andersson var då redan ute i hamnens båt.

– Jag jobbar i hamnen så jag och min kollega tog hamnens båt och åkte ut mot fartyget. Jag kommer aldrig glömma när jag kom fram och såg propellerhylsan. Jag bara skrek i radion – skicka allt ni har. Kort därefter drog vi upp en av besättningsmedlemmarna som låg i vattnet och samtidigt hade färjan M/S Skåne fått ner sin livräddningsbåt.

Från vänster: Marcus Jönsson, Andreas Andersson (bak), Philip Derelius, Marcus Bergeling och Przemeyslaw Nilsson. På bilden saknas Johan Dahl och Joakim Stedtjer.
Från vänster: Marcus Jönsson, Andreas Andersson (bak), Philip Derelius, Marcus Bergeling och Przemeyslaw Nilsson. På bilden saknas Johan Dahl och Joakim Stedtjer.
Foto: Casper Johansson

– Vi såg att deras livräddningsbåt höll på att få upp en andra person så vi åkte dit och hjälpte till. Jag hoppade över till deras båt och tillsammans fick vi upp honom.

Mannen var medvetslös och sviktade i medvetande under transporten till kaj där ambulanspersonal skulle ta över. Räddningsbåten fastnade också flera gånger på grund av all is.

– Att sitta fast i isen och inte kunna göra något samtidigt som jag ser livet vara på väg att lämna honom är något av det värsta jag varit med om.

På väg till sjukhuset i Malmö fick besättningsmedlemmen två hjärtstillestånd och hans kroppstemperatur var bara 29 grader.

Sökandet överlag försvårades dock då stora delar av hamnbassängerna frusit till is och ett tätt lager med dimma låg över hamnområdet.

Foto: Philip Derelius/Sjöräddningssällskapet, RS Trelleborg

– Det var is, 0,5 grader kallt i vattnet och räddningshelikoptern kunde inte lyfta på grund av tät dimma. Allt talade emot att vi skulle kunna rädda någon.

Två timmar efter larmet avslutades den akuta räddningsinsatsen. Räddningstjänsten hade då dykt i över en timme utan att finna den person som fortfarande var försvunnen. Den tredje besättningsmannen hittades senare avliden inne i fartyget.

Från vänster: Marcus Jönsson, Philip Derelius, Andreas Andersson, Marcus Bergeling och Przemeyslaw Nilsson. På bilden saknas Johan Dahl och Joakim Stedtjer.
Foto: Casper Johansson

Andreas Andersson berättar att han än idag har kontakt med en av besättningsmännen. Ett par dagar efter händelsen låg han på soffan när han fick ett samtal.

– Då är det den andra besättningsmedlemmen vi fick upp som ringer och vi pratade i tjugo minuter. Min sambo frågade vad vi pratade om och jag svarade “ingen aning, vi bara grät och sa tack i tjugo minuter”.

Räddningsstationen i Trelleborg vill bli fler och man vill gärna locka fler kvinnor till att bli sjöräddare.

– Det finns alltid ett stort behov av sjöräddare och vi har ett stort behov av kvinnor. Vi har i dagsläget inga aktiva kvinnor på stationen, avslutar Andreas.

Förutom RS Trelleborg nominerades fyra andra räddningsstationer -Kristinehamn, Möja, Barsebäckshamn och Västerås. Vem som prisas avgörs i början av mars.

Här kan du läsa mer om att bli frivillig sjöräddare och här kan du läsa mer om RS Trelleborg. Sjöräddningssällskapet är en icke-vinstdrivande organisation som drivs helt utan bidrag från staten. De tar tacksamt emot donationer via deras hemsida.

TEXT

casper.johansson@blaljussoderslatt.se

Våra nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.

DU KANSKE OCKSÅ VILL LÄSA...

Creeper MediaCreeper