11.5 C
Trelleborg
fredag, september 30, 2022
Annons

Ung trelleborgare åtalas efter bedrägeri mot 94-åring

En tonåring hemmahörande i Trelleborg åtalas för penningtvättsbrott efter ett bankbedrägeri mot en 94-årig man.

Publicerad

• Uppdaterad:

Det var en eftermiddag i september förra året som den 94-åriga mannen mottog ett samtal från dolt nummer. På andra sidan luren fanns en kvinna som meddelade att hans låneansökan på 25 000 kronor godkänts och att han nu har pengarna på sitt konto. 94-åringen hade dock inte ansökt om något lån och undrade vad som försiggick. Kvinnan kopplade honom då till en falsk bankman.

Den falska bankmannen gav 94-åringen instruktioner om hur han, via Swish, kunde betala tillbaka summan som han enligt kvinnan hade fått utbetalt. Namnet bakom Swish-kontot ledde polisen till en tonåring i Trelleborg.

Trelleborgaren berättar i förhör att en för honom okänd man kommit fram till honom på stan och frågat om han kunde ta ut pengar eftersom han själv inte hade något kontokort. Han mottog två swish-betalningar och tog ut pengarna kontant och gav till vederbörande. Han säger också att han i efterhand, när han insett att det kanske låg ett brott bakom, försökt kontakta 94-åringen utan att ha fått svar.

Åklagaren menar dock att trelleborgaren “i vart fall haft skälig anledning att anta” att pengarna härrört från brottslig verksamhet och väljer därför att åtala honom för penningtvättsbrott.

Trelleborgaren nekar till brott men erkänner att han tagit ut 15.000 kronor i kontanter och gett till mannen som kom fram till honom.

TEXT

Våra nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.

Annons
Annons

DU KANSKE OCKSÅ VILL LÄSA...

Creeper MediaCreeper